Melorme

Melorme er et af Danmarks mest populære og lækre spiselige insekter. Her på siden finder du vores udvalg af melorme produkter i flere forskellige former og varianter. Disse kan både bruges til normal madlavning, som snacks eller som f.kes. drys ovenpå dit salat. De er også rigtig gode i hjemmebag, hvor du bl.a. kan bruge melormemel til at hæve protein indholdet. Melorme er utrolig velsmagende i sin ristede form, hvor den knasende konsistent virkelig gør noget godt for insektet. 

Køb melorme

Melorme er det mest populære spiselige insekt i Danmark, og det er ikke uden grund. De er velsmagende og indeholder et væld af forskellige næringsstoffer. Er man på udkig efter at købe nogle melorme, kan det godt være svært at vælge. De fås nemlig i mange forskellige former. Der er alt lige fra hele frysetørrede melorme til pulveriseret melormemel. Uanset hvilken form du er på udkig efter, finder du helt sikkert noget, der fanger din interesse. 

Hvad indeholder melorme?

Udover de mange bæredygtige grunde til at spise melorme, er det sundhedsmæssige en begrundelse i sig selv. Friske melorme indeholder bl.a. lige så mange proteiner som en steak. Er de derimod frysetørrede eller ristede er protein indeholder omkring dobbelt så højt. Udover det imponerende høje indhold at protein er melorme en naturlig kilde til omega 3 fedtsyre samt vigtige mineraler og vitaminer som B12 vitamin. Omega 3 fedtsyren i melorme er med til at forbedre blodcirkulationen, styrke øjnene og er godt til hjernen. Proteinerne hjælper med at opbyggelse og vedligeholdelse muskler. B12 vitamin bidrager bl.a. til den normale funktion af immunsystemet, nervesystemet og den normale psykologiske funktion. Derudover bidrager den til at mindske træthed og udmattelse. Som det tydeligt kan læses herover er indholdet i melorme meget vigtig for kroppen, og det ovenstående indhold er blot nogle af de mange betydningsfulde indholdsstoffer.

omega 3 fedtsyre i spiselige melorme

Hvordan smager melorme?

Melormene i sig selv smager ikke af det helt store. Smagen afhænger af, hvilken form man køber sine melorme i samt hvordan de tilberedes. De fleste former for melorme er sprøde, som man bl.a. vil opleve ved køb af de ristede melorme og insekt snacks. Du finder dem selvfølgelig også i deres naturlige bløde form, hvis du vælger at forsøge dig med friske melorme. Ellers bruges de som ingrediens i andre forskellige produkter så som mel, chokolade, proteinbar og mange andre. 

Melorme har forskellige virkninger på retter afhængigt af, hvordan du krydrer dem og hvilke sammenhænge du vælger at bruge dem. Man kommer altid langt med salt og peber, men det kan være sjovt og spændende at eksperimentere med forskellige krydderier som paprika eller måske noget chili. På den måde vil du hurtigt finde frem til forskellige krydsninger som passer bedst til dig. 

Melorme smager bedre end man tror

Når der er snakkes om melorme er det ofte i en negativ sammenhæng. De har hidtil været tænkt som et skadedyr, man bør undgå at have i køkkenet. Nogle har måske været uheldige med melorme i havregrynet eller en pose mel, som selvfølgelig giver dårlige tanker om det proteinrige insekt. Den generelle negative holdning omkring melorme, har stor virkning på hvilke forventninger de fleste har til smagen, når det kommer til at spise dem. Heldigvis bliver selv de største skeptikere ofte positivt overrasket.

Hvilke typer melorme skal man prøve først?

Det er selvfølgelig op til den enkelte person, hvilken slags melorme man prøver først, men det kan være en god ide at starte med produkter, hvor de er skjult og ikke hele. Dette kan være en god ide, hvis man er en smule skeptisk overfor det faktum at man spiser et insekt. På den måde vil man få en god og behagelig start, som senere vil kunne udvikles de hele melorme. 

Hvis du er opsat på at købe hele melorme med det samme, kan du vælge mellem de frysetørrede insekter, ristede melorme og de hele snacks. De ristede melorme kan spises hele, hakkes i så små stykker eller blendes. Snacks spises derimod som regel hele, da de allerede er fuldt tilberedte og klar til at spise. De frysetørrede og ristede melorme er primær beregnet som del af de tre store måltider hvorimod snacks er til mellemmåltider og som et sundere alternativ til nødder, chips, slik osv. 

I hvilke retter kan man anvende melorme?

Melorme kan bruges i alle tænkelige retter. Kun fantasien sætter grænser. Vi anbefaler altid at man prøver sig frem. Vil man være på den sikre side, slår det aldrig fejl med melorme i forskellige salater og gryderetter. Har du brug for lidt inspiration i køkkenet kan du evt. se nogle af vores opskrifter med spiselige insekter. Så kommer du med sikkerhed godt fra start. 

Er du ikke den store fan af de hele melorme, men gerne vil nyde godt af det nærringsrige dyr, er der heldigvis andre måder at bruge dem på. Melorme findes nemlig i form af mel, og kan derfor inddrages i din kost uden at påvirke det visuelle. Det findes også som ingrediens i flere forskellige madprodukter så som insekt proteinbarer, chokoladestykker, drikkevarer og meget mere. Her er melormene også et skjult element i maden, og tilfører blot en masse gode nærringsstoffer. 

Nogle elsker af spise sine melorme hele. De behøver ikke at være skjulte eller hakket i stykker. De skal bare smage godt og give en mæthedsfornemmelse. Her på siden finder du sprøde melorme snacks med forskellige smagsvarianter lige fra sour cream & onion til chili smag. Det er en sjov og udfordrende måde at spise melorme på, og det smager ikke mindst, utrolig godt.

Hvad er en melorm?

Trods navnet på melorme er det faktisk ikke en orm,  men derimod en larve. Dette faktum kan være en lettelse for mange, da larver lyder en anelse mere abetittelig. Ser man bort fra opdræt af melorme lever de oftest nær et landbrug. De vil gerne være i korn og mel, hvilket også er grunden til at de ses nogle gange ses i køkkenet, hvis man ikke passer på. En melorm er væsentlig sjovere at finde på sin tallerken end i ens mel. 

Melormens livscyklus

Melorme-stadiet er det første stadie i melormens liv, hvor den efterfølgende lægger sig i en puppe. Det er samme proces som ved en sommerfugl. Efter 3-30 dage er melormen færdigudviklet, og bryder puppen, hvor den efterfølgende kravler ud som en melskrubbe. Melskrubben er bille-stadiet i melormens livscyklus. Den måler kun 1,2-1,8 cm, hvilket er mindre end en fuldvoksen melorm som måler 2,5 cm.

Vores udvalg af melorme

Hos spiselige-insekter.dk forsøger vi at have så stort et udvalg af forskellige slags melorme som muligt, så vores kunder har en masse forskellige valgmuligheder. Det er vigtigt at have et bredt udvalg af forskellige typer melorme, hvor udvalget af forskellige brands ligeså er utrolig vigtigt, da der forskellige præferencer af brands fra kunde til kunde. Derfor finder du næsten alle de danske insekt brands. Heriblandt er Din Insekt Butik, Enorm, Wholi Foods og Heimdal Entofarm. 

Vores udvalg består af:

  • Frysetørrede melorme
  • Melorme mel
  • Proteinbarer
  • Chokolade
  • Melorme snacks
  • Hjemmebag
  • Drikkevarer
frysetørrede melorme med smagen af mexico

Spiselige melorme holdbarhed

Holdbarheden afhænger som nævnt tidligere af hvordan de er bearbejdet. Alle produkterne har dog helt generelt rigtig lang holdbarhed. Køber du dem frysetørrede eller ristede, er holdbarheden over 8 måneder efter produktionen. Det anbefales at de opbevares tørt i hjemmet og ikke står direkte i sollys. På den måde opnår man den optimale holdbarhedsperiode. Andre produkter, hvor melorme indgår som en del af indgredienserne, afhænger holdbarheden som regel af de andre elementer i produktet. Melormene vi sælger har som sagt en rigtig lang holdbarhed.

Allergiske reaktioner fra melorme

Er man allergisk overfor skaldyr, bør man være opmærksom på risikoen for allergiske reaktioner ved indtagelse af melorme såvel som andre spiselige Insekter. 

Historien om spiselige melorme

Melorme er samt andre andre insekter blevet spist siden tidernes morgen af både dyr og mennesker. Det har været en naturlig proteinkilde, som var let tilgængelig. Siden dengang er der sket mange ændringer indenfor landbrug og fødevarer, som har resulteret i at kontinenter som f.eks. Europa og Nordamerika helt er stoppet med at spise insekterne. Andre steder som i Asien, Afrika, Sydamerika mm. har man fortsat haft melormene på menuen.

Spiselige insekter historie

I mange I-lande associerer man spiselige melorme med fattigsom, men dette er kun den halve sandhed. Rigtigt nok spises insekter mange steder i Afrika pga. fattigdom, men bliver tværtimod spist af helbredsmæssige og traditionelle årsager i store dele af Asien. Det er en tendens som langsomt breder sig i Denmark af bæredygtige grunde. I takt med at den globale opvarmning stiger, er man i vesten begyndt at tænke ud af boksen, for at begrænse CO-2 udledningen. Af den grund er spiselige melorme igen kommet på banen i Europa. Med små ændringer i sin kost kan man gøre en stor forskel. For 50 år siden var insekternes plads på tallerken blot historie i Europa, men de kommer til at have stor indflydelse på vores fremtid. 

Varier dine proteiner

Som de fleste ved er godt at få en varieret kost. Både af sundhedsmæssige årsager men også for at gøre måltiderne mere spændende. Nyt mad er med til at udvikle vores horisont og holde liv i dagligdagen. I din kost er det yderst vigtigt at få den rette mængde protein, og der er heldigvis et væld af forskellige proteinkilder, som man kan vælge imellem. 

Forskellige proteinkilder:

  • Fuldkornsprodukter
  • Traditionelt kød
  • Spiselige insekter
  • Bønner og linser
  • Nødder, kerner og frø
  • Bestemte grøntsager
Højt proteinindhold i nødder og spiselige insekter

Størstedelen af danskerne får sine proteiner fra traditionelt kød som f.eks. oksekød, svin, fisk og kylling. Alle sammen velsmagende og fyldt med proteiner, men produktionen giver et højt CO-2 aftryk. Der skal selvfølgelig være plads til at spise kød, men vi anbefaler generelt at erstatte noget af kødet med andre alternativer. Hvis dette ikke er en mulighed så minimer mængden af rødt kød og spis mere kylling og fisk. Det er både sundere for kroppen og langt bedre for naturen.

Nye proteinkilder betyder nødvendigvis ikke dårligere retter. Tværtimod vil man opleve at retter med nødder, bønner, linser, insekter og fuldkort er utrolig velsmagende. En kombination med de nye og vante proteinkilder er en rigtig god måde at starte på. Spis små mængder kød og kombiner det f.eks. med fuldkornspasta og salater med grønne bønner, linser, ærter, majs, en god dressing og nogle hakkede ristede melorme på toppen. En utrolig lækker ret med en masse forskellige proteinkilder, som er med til at skære ned på CO-2 udledningen. 

Har du spørgsmål?

Er du i tvivl om noget af overståede information eller har andre spørgsmål omkring melorme samt de forskellige produkter, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Du finder vores kontaktoplysninger i menuen eller i vores footer.